Nederland lijkt steeds meer in de ban van de mondharmonica te geraken

NIEUWSBRIEF MEI  2019

Hallo Harmonicisten!

Komende zaterdag 25 mei mogen we weer!! Haal je mondharmonica's tevoorschijn, test ze even en kom dan naar de Muse in Malden waar om 12.00 de maandelijkse Harmonica Heaven begint. Het thema is: Speulluh!!

Backingtracks in allerlei toonsoorten en stijlen, een meedenkende gitarist in alle toonsoorten en stijlen. Chromatisch, bluesharp, tremolo harp..alles kan en mag. Wil je graag een eigen stuk laten horen? Graag! Wil je een solo stuk laten horen? Heel graag. Wil je erbij zingen? Fantastisch!


LAST MINUTE VAKANTIE-BLUESHARP WORKSHOP BEN BOUMAN

Last minute vakantie - teveel vakantiedagen?- mooi strand- bluesharp workshop !!
Kom dan naar het prachtige eiland Rügen /Noord Duitsland.

Ik geef daar een unieke workshop bluesharp van 16 tot 20 juni 2019. Het festival begint 16 juni en eindigt op 22 juni. Er is een ruim aanbod aan workshops, van gitaar tot drums, zang, bluesharp enz.

De locatie is prachtig. Mooie camping aan het strand, jam-sessions, prachtig eiland,lekker eten, leuke optredens... kortom, als je zin en tijd hebt kun je een geweldige week meebeleven.

Hieronder kun je de link naar de website vinden waar het volledige programma te bekijken is. Klik dan op workshops voor een overzicht en ook voor de inhoud van de workshops en door wie ze gegeven worden.

https://www.bluescamp.de/programm/

met vriendelijke groet,
Ben Bouman


HARMONICA HEAVEN APRIL 2019 VERVALT

Hallo Harmonicisten,

Ondanks intensief overleg met W.A.van Buuren bleek het toch niet mogelijk om Koningsdag te verzetten.
Daarom is er aankomende zaterdag 27 april GEEN Harmonica Heaven.

Met vriendelijke groeten,
Ben Bouman


NIEUWSBRIEF FEBRUARI  2019

Komende zaterdag is de maandelijkse Harmonica Heaven die, zoals altijd, om 12.00 begint in de Muse in Malden. Deze keer wil ik graag vragen gaan beantwoorden en wel volgens een bepaald stramien. Elke maand gaan we m.b.v. alfabet vragen ( lees: onderwerpen) behandelen. Daarvoor nemen we telkens 3 opeenvolgende letters. Dit houdt in dat we deze maand allerlei vragen/onderwerpen kunnen behandelen die met de letters A-B en C beginnen. Alavst een "inkoppertje"... de A van Ademhaling zou een mogelijkheid kunnen zijn.

Aan zo'n vraag kunnen we nummers koppelen die we dan ter plekke kunnen spelen want onze "living jukebox" / meestergitarist/zanger/mondharmonicaspeler Cor Groot kan als geen ander voor een passende begeleiding zorgen.

Tot zaterdag??

Met vriendelijke groeten,
Ben Bouman


NIEUWSBRIEF JANUARI  2019

Hallo Harmonicisten,

Om dit jaar eens goed te beginnen is het soms "fijn" om spullen, die je al veel te lang in een kast hebt liggen of staan, op te ruimen. Dat kan tijdens de Harmonica Heaven van aankomende zaterdag (26 januari) op 3 manieren!

1. Je geeft iemand iets kado ....
2. Je ruilt iets met iemand...
3. Je biedt iets te koop aan.

Het gaat hierbij dan wel om mondharmonica gerelateerde spullen :-) En dan natuurlijk geen oude/vieze mondharmonica's meenemen want die heeft iedereen al. Ik neem zelf heel veel spullen mee, van oude microfoons tot kabels, pluggen en effect apparatuur, versterkers, en nog veel meer. Als je wat te koop hebt plak er dan een sticker met de vraagprijs op om het allemaal wat overzichtelijker te houden.

In samenwerking met Marble gaat er hoogstwaarschijnlijk weer een workshop (mid)dag" Versterkt en akoestisch spelen" gepland worden. Als de plannen definitief zijn volgt er meer info over de locatie/inschrijving/prijs. Deze workshop is geschikt voor alle nivo's want er zullen onderwerpen als ademhalingstechniek/klankvorming voorbij komen, microfoon techniek/gebruik, verschillende soorten microfoons/versterkers, het toepassen van allerlei technieken in een akoestische setting en tijdens het spelen met een duo of een volledige band. Kortom, er is heel veel op te steken. Als er veel belangstelling is worden er wellicht 2 dagen gepland om, bij te grote niveau verschillen, dit te kunnen opvangen. Je kunt alvast een email sturen naar benbouman16@gmail.com zodat ik al weet hoeveel belangstelling hiervoor is. Dit in verband met het vinden van een goede locatie!

Komende zaterdag kun je, zoals altijd, vragen stellen die ik dan kan beantwoorden en met praktijkvoorbeelden toelichten.

Met vriendelijke groeten,
Ben Bouman


NIEUWSBRIEF DECEMBER 2018

Hallo Harmonicisten,

Komende zaterdag, 29-12-2018 is de laatste Harmonica Heaven van 2018, dus nog net op de valreep om het jaar goed en muzikaal af te sluiten! En dan is insteek van Harmonica Heaven, elkaar ontmoeten , sterke verhalen vertellen, over elkaars spullen lu..en, en koffie drinken met daarbij appeltaart met slagroom, een mooie gelegenheid om met andere spelers van gedachten te wisselen. Als we dan aan het einde van Harmonica Heaven elkaar het allerbeste hebben gewenst is het jaar goed afgesloten... :-) Er is geen vastomlijnd programma maar toch wil ik wel wat gaan doen, samen met de onvolprezen gitarist/zanger Cor Groot.

Bedenk voor jezelf welk nummer je nou echt wel eens een keer uitgelegd wilt hebben. Ik probeer dat dan te doen aan de hand van praktische voorbeelden. De uitleg kan gaan over "het geluid", de opbouw van een solo, hoe het opgenomen gespeeld is, welke positie en waarom die positie, welk type mondharmonica enzovoort.

Als je dit zou willen , neem dan het nummer mee op je mobiel ( als mp3) of brand het op een cd, of vertel mij waar we het kunnen vinden/beluisteren op youtube of een ander internet medium. Je kunt die dag ook verzoeknummers indienen dus het wordt zeker een muzikale middag. De aanvangstijd is 12.00 en tot hoe laat we doorgaan wordt bepaald door jullie aanwezigheid en enthousiasme!

Wil je het jaar al muzikaal afsluiten op vrijdag 28 december dan nodig ik je uit om naar een optreden van de MarbleTones te komen in het Wapen van Diemen tijdens de Harmonica Meet-up Diemen. Adres: Oudekerkerklaan 8. Aanvang: 20.00 - Gratis toegang.

Programma:
20.30 - 21.30 Ben Bouman "Masterclass". Ik vertel daarin over mijn visie op mondharmonicaspelen, waarom en hoeik mijn eigen sound ontwikkeld heb en hoe ik mijn spel integreer in een duo en band.
21.30-22.00-Pauze
22.00: optreden MarbleTones
einde : 23.00/23.30

Ik hoop velen van jullie te zien tijdens deze ongetwijfeld erg gezellige muzikale jaarafsluitingen!!

Ben Bouman


NIEUWSBRIEF OKTOBER 2018

Hallo Harmonicisten,

Let op!! Komende zaterdag is Harmonica Heaven en dus niet op de traditionele laatste zaterdag van de maand!!!

Aanvangstijd is ongewijzigd dus vanaf 12.00 kun je genieten van de lekkere koffie met uiteraard appeltaart met slagroom!

Het motto voor deze "Heaven" is samen spelen. Dat houdt in dat we "duo's" vormen, een thema bedenken, vervolgens wat spelen en opnemen waarna we dat gaan analyseren aan de hand van de opname. Denk hierbij aan het "ritmsich spelen", akkoorden gebruik, melodie spelen en soleren.

Tot zaterdag!!

Met vriendelijke groeten,
Ben Bouman


NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2018

Hallo Harmonicisten,

Komende zaterdag, 25 augustus, is er, na een lange hete zomer, de Harmonica Heaven die zoals altijd om 12.00 in de Muse te Malden begint. Ik heb in de afgelopen jaren heel veel thuisopnames gemaakt van loopjes/riffjes/ideeën met als doel om er een nummer van te maken.  Hieruit zijn een aantal nummers ontstaan die ik ook op een cd heb gezet.

Het proces van idee naar een nummer kan op allerlei manieren plaatsvinden. Komende zaterdag ga ik laten horen hoe ik daarbij te werk ga. Soms is dat vanuit een loopje dat ik in mijn hoofd heb, soms is dat vanuit een ritme, vanuit een bepaalde sound... kortom, heel veel mogelijkheden om een nummer te maken. Als je dit een interessant proces vindt, kom dan naar de Muse om hierover van gedachten te wisselen.

Ik heb een loopje dat ik als basis ga gebruiken voor mijn uitleg en wil graag samen met jullie dit verder gaan uitwerken zodat mijn denk- en werkwijze wat duidelijker wordt.

Kortom, dit mag je niet missen als je zelf iets in deze richting wilt gaan doen.

Met vriendelijke groeten,
Ben Bouman


NIEUWSBRIEF JUNI 2018

Hallo Harmonicisten,

Komende zaterdag is de laatste Harmonica Heaven voordat het vakantiegeweld losbarst... een lange reis in een auto zonder airco, een camping die tegenvalt, slecht weer, pech met de auto, lastige buren, vervuild water in het meertje, muggen, vreemd eten... pff... toch maar gewoon thuisblijven?

Maar, met met een gezonde dosis mondharmonica geluiden in je geheugen kom je de vakantie wel door!
Dus, op naar de Muse in Malden om daar vanaf 12.00 koffie te drinken en appeltaart met slagroom te eten.

Ik sleep weer een paar mooie vintage versterkers mee, een paar vintage microfoons en een groot pedalboard met allerlei effecten die ik nu eindelijk naar volle tevredenheid gebruik. Ik wil dat graag uitleggen/demonstreren en je kunt daar uiteraard vragen over stellen, dingen testen en misschien zelfs wel wat van mijn "overbodige " spullen kopen.

En verder wordt er gekletst/gespeeld, ge-ontmoet (?), want dat is Harmonica Heaven zoals het bedoeld is.

Tot zaterdag, Ben Bouman


NIEUWSBRIEF APRIL 2018

Hallo Harmonicisten,

Komende zaterdag, 28 april is om 12.00 de traditionele Harmonica Heaven in de Muse in Malden, zoals altijd gratis toegankelijk! Koffie drinken, appeltaart met slagroom eten, de kater van de Koningsdag wegspoelen en muziek maken, wat wil een mens nog meer!

Dit keer ga ik een nummer met jullie doornemen dat op mijn 1e cd staat. Op deze cd staan een aantal nummers die dusdanig ingespeeld zijn dat ze als studiemateriaal gebruikt kunnen worden. Van deze nummers zijn ook backingtracks verkrijgbaar. Het nummer heet Shuffle Thang en wordt gespeeld in de toonsoort G. Ik heb het eerste deel van de solo in de 1e positie gespeeld en dat is dus op een G "bluesharp". Vervolgens ga ik over naar de 2e positie en dat is dan op een C bluesharp. Je krijgt dus meer inzicht over het hoe en waarom van in een bepaalde positie spelen.

Als je mee wilt doen, neem dan beide bovengenoemde mondharmonica's mee. Je kunt het nummer hier beluisteren en downloaden: https://app.box.com/s/qho5oc0yp4k7771m87tqys3y4rikx9vc

Natuurlijk kun je ook gewoon komen luisteren want we gaan dit niet 2 uur lang doen... er moet tenslotte ook gekletst, gedronken en gespeeld worden! Dus... vrijdag niet teveel feesten en drinken maar gewoon zaterdag normale tijd uit bed en met gezwinde spoed naar Malden!

Tot zaterdag, Ben Bouman


NIEUWSBRIEF MAART 2018

Hallo Harmonicisten,

Komende zaterdag, 31 maart, is er weer een "ouderwetse" Harmonica Heaven. Onveranderd zijn de locatie en aanvangstijdstip: 12.00 uur in de Muse in Malden. En.. ook onveranderd is de traditie van koffie drinken en daarbij appeltaart met slagroom eten!! Wat ook onveranderd is, maar misschien een beetje naar de achtergrond verdrongen, is de mogelijkheid om "mondharmonica" spullen mee te nemen, te verkopen , te ruilen of met iets, wat je niet meer gebruikt, een andere speler blij te maken.

Komende zaterdag wil ik toelichten waarom ik zo verknocht ben aan de mondharmonica. En dat geldt voor alle stijlen die ik speel, van blues tot jazz, van pop tot rock, op een bluesharp of een chromaat. De mondharmonica is een 100 % serieus te nemen instrument en dat houdt in dat je, net als op elk ander instrument, moet studeren, oefenen en oefenen en oefenen. Daarnaast geef ik wat praktijktips over mijn manier van oefenen en spelen.

Let op!!! Als je mijn spel wilt beluisteren kun je zaterdag doorrijden naar Soest waar wij met de MarbleTones optreden in Artishock vanaf 20.00. Adres: Steenhoffstraat 46A - Soest, zie: http://www.artishock-soest.nl/

Als je wilt kun je daar al wat vroeger komen zodat je kunt zien en horen wat er daadwerkelijk gebeurt tijdens het opbouwen en de soundcheck. Meld dit dan a.u.b. aan mij via een email of laat het tijdens de Harmonica Heaven even weten. En kun je zaterdag niet naar Soest komen dan is er 2 dagen later een herkansing. Wij spelen met de MarbleTones tijdens de Paasblues 2018 in cafe /zaal Eijsbouts, Kluisstraat 1, Ommel. Aanvang 15.00 - einde 17.00.

Zie: http://www.blastblues.nl/concerten/paasblues-2018/the-marble-tones/

Niet vergeten: 7 april: Mondharmonica-festival workshops en concerten Wijkcentrum Westwijzer, Cortenbachstr 70, Helmond. Info en aanmelden: violabarends@live.nl

Met vriendelijke groeten,
Ben Bouman


NIEUWSBRIEF JANUARI 2018

Hallo Harmonicisten,

Ik hoop dat 2018 voor iedereen een gelukkig, gezond en ook een muzikaal jaar mag worden!!

Kan de Harmonica Heaven van 30 december 2017 nog overtroffen worden?? Ik denk bijna van niet, maar je weet nooit. Als iedereen, die daar aanwezig was, weer komt dan wordt het minstens zo gezellig. Deze maand wil ik graag nog eens wat dieper ingaan op het gebruik van microfoons en versterkers. Ik krijg daar zeer regelmatig vragen over en daarom geef ik graag al mijn geheimen prijs. De belangrijkste tip wil ik je alvast meegeven: Staar je niet blind op wat andere spelers gebruiken!! Na wat tips over toonvorming en microfoongebruik/techniek zul je merken dat dit al een wereld van verschil kan maken als je je eigen spullen gebruikt.

Neem daarom gerust je eigen spullen mee zodat ik deze kan testen en advies geven over een eventueel andere manier van afstellen/gebruiken. En ja, natuurlijk gaan we ook lekker spelen!!

met vriendelijke groeten,
Ben Bouman